Böcker

Istället för att skriva dikter har jag den senaste tiden blivit en riktig bokmal. Jag älskar att fly in i en annan värld för en stund och försöka leva mig in i någon annans liv. Här tänkte jag samla lite av min tankar kring böcker jag läst eller vill läsa. Du hittar mer av dessa i mitt bokforum (se länk till höger).

2006-02-09

Sedan sist har jag hunnit läsa fyra böcker...

Mias hemlighet av Maria Eriksson är den spännande fortsättningen på Liza Marklunds Gömda och Asyl som jag skrivit om tidiagre. Den här boken skriver Maria själv vilket märks litegrand på språket men inte alls på personbeskrivningarna. Boken var väldigt bra och man kan säga att de tre böckerna är spännande på helt olika sätt. I första delen var målet bara att överleva, i andra delen kämpade familjen för att få trygghet såsom jobb, mat på bordet och asyl medans de i tredje delen mer försöker reda ut sina relationer. De här böckerna tycker jag att ALLA ska läsa, män som kvinnor, för de tar upp ett sådant viktigt ämne i vårt samhälle!

Kärlek het som chili av Laura Esquivel blev jag tipsad om i En bokcirkeln på nätet. Det är en ganska söt berättelse om ett ungt förälskat par som kämpar för sin kärlek. Handlingen tar sig framåt genom en följetong av recept av alla dess slag. Den unga kvinnan som lagar maten för sina känslor vidare genom maten till de som äter den vilket ger upphov till många dråpliga situationer. Litterärt tycker jag inte detta var någon höjdare och för många övernaturliga fenomen för min smak drar ner betyget. Men som sagt, det är en söt berättelse och har man inget annat för sig kan man mycket väl läsa den.

Underbar och älskad av alla av Martina Haag är väl inte heller något litterärt mästerverk precis, däremot är den mycket rolig och inbjuder till flera skratt. Boken handlar om Isabella som försöker få fart på sin skådespelarkarriär samtidigt som hon letar efter mannen i sitt liv. I början känner man stor sympati för henne och vill henne allt väl men mot slutet blir man bara trött och tycker hon är otroligt korkad. En rolig (och väldigt snygg!) bok men inte så mycket mer.

Familjegraven av Katarina Mazetti är fortsättningen på det populära Grabben i graven brevid som kom ut för några år sedan. Den var ju som vi alla minns otroligt rolig medans denna är mer vemodig. Bonden Benny och bibliotekarien Desiré bestämmer sig av någon outgrundlig anledning att försöka skaffa barn ihop. Som ni förstår så lyckas de men det blir väl inte riktigt som de tänkt. Man känner sig ganska frustrerad när man läser den men samtidigt får man en chans att tänka efter vad som är viktigt för en själv. (Nej mamma, du behöver inte oroa dig, boken avskräckte mig INTE från att skaffa barn, men däremot från att flytta ut på landet och skaffa mjölkkor. :-))

2006-01-11

En trevlig samling citat hittar du i Sagt av kvinnor, sammanställd av Lena Pallin. Vissa av dem ska dock läsas med en gnutta salt. ;-) Här är några av min favoriter:

Det är meningslöst att träta med män, de har ju alltid fel.
ZSA ZSA GABOR

Om man söker efter regnbågen får man faktiskt stå ut med lite regn.
DOLLY PARTON

Många drömmer om ett evigt liv fast de inte vet vad de ska ta sig till en regnig söndageftermiddag.
SUSAN ERTZ

2006-01-03

Senast lästa bok är Asyl av Liza Marklund. Boken är en fortsättning på den sanningsbaserade boken Gömda och är liksom den väldigt intressant och spännande! Som tur var hade jag tjuvläst på baksidan av del tre (Mia) så jag visste lite hur det skulle gå, annars hade jag aldrig lyckats lägga den ifrån mig den och åka iväg till Hörby och fira nyår. :-) Historien fortsätter där den slutade i del ett. Maria och hennes familj är förföljda av hennes förra pojkvän. Pojkvännen är mycket våldsam och hotar att kidnappa deras gemensamma dotter. Det är inte så muntert att läsa om precis, men när man lägger ifrån sig den så uppskattar man verkligen det liv man själv lever. Tänk att livet kan vara så bra och så lätt att leva!

I början av december skrev jag om En spricka i kristallen. Här kommer en kort recencion: Boken var intressant och klart läsvärd. Dock tyckte jag att den var lite virrig då den blandade olika tidsperioder hit och dit. Till största del var boken en ganska kall beskrivning om hur huvudpersonen (Suss) har haft det och vilket förhållande hon hade/har till sin familj. Denna beskrivning känns verklig och är iof bra skriven men jag hade velat läsa mer om hur hon känner och tycker nu, om hennes nuvarande förhållande och om hur hon utvecklas som person.

2005-12-03

En spricka i kristallen blev jag tipsad om i Jag har nu läst ca 70 sidor och det bådar gott. Boken är skriven av Cecilia von Krusenstjerna, född Gyllenhammar, och handlar om Suss som växer upp i en familj där fadern är en känd och mycket framgångsrik företagsledare.

2005-11-30

Nu är Det blod som spillts utläst. Huvudperson är Rebecka Martinsson, en advokat som är sjukskriven efter dramat i slutet av förra boken (Solstorm). För att kunna bearbeta det som då hände och för att få återse sin mormors hus där hon växte upp åker hon till Norrland men en kollega. När hon väl kommer dit känner hon att hon trivs bra och blir kvar ett tag samtidigt som hon blir inblandad i utredningen av mordet på prästen Mildred Nilsson. Mildred var en både älskad och hatad präst som kämpade hårt för församlingens kvinnor samt för att bevara den varghona som lever i området.

Som omväxling till allt negativt man läser om kyrkan är det skönt att läsa om en präst som verkligen bryr sig om sin församling.Det blod som spillts är en mycket bra och läsvärd bok men jag tycker första delen var betydligt mer spännande. Den här känns mer som en roman än en deckare/kriminalroman.

2005-11-21

Just nu läser jag Åsa Larssons Det blod som spillts men har inte riktigt kommit in i den ännu. Eftersom det är bokträff imorgon hade jag egentligen tänkt läsa ut den nu i helgen men hemsidan (och Sims såklart!) har tagit min tid. Sedan augusti förra året har vi (5 personer) träffats ca var 6:e vecka och pratat om böcker och fikat. Det är jättekul och något jag rekomenderar er alla att göra med era vänner! I början tänkte vi att vi skulle läsa samma bok inför varje träff och sedan diskutera den men då känns det lite som att ha en läxa som man "måste" göra. Vi upptäckte snart att vi läser ungefär samma böcker ändå så vi skippade det. En annan sak som är jättebra med en bokklubb är att vi kan låna böcker av varandra.

Just nu:

Min blogg är klar! blogg.malinerika.se

Behöver du ett kort till en födelsedag eller bara för att pigga upp någon? Köp kort av mig och min kompis Emma på
handgjordakort.se!Senast uppdaterad:
2009-01-20